onverwacht
veelzijdig &
uitdagend!
Reserveer nu al vanaf € 22,50 pp klik hier

Wijnroute in het mooie Achterhoek

Leer tijdens deze wijnroute het heerlijke streekproduct de Achterhoekse wijn kennen!
Waarom deze wijnroute? Sinds een aantal jaren is, door de komst van nieuwe druivenrassen en de ontwikkeling van nieuwe vinificatietechnieken, wijnbouw mogelijk in de Achterhoek. Anno 2014 wordt er in de Achterhoek op een twintigtal wijngaarden kwaliteitswijn gemaakt. We laten je graag kennismaken met onze wijngaarden in deze wijnroute, althans, een aantal van de velen hier in de omgeving.

WELKE WIJNHOEVE LATEN WE JE ZIEN TIJDENS DEZE WIJNROUTE?
Wijngaard Elanova Vorden
In het oosten van het land, tussen de mooie Achterhoekse coulissen is sinds mei 2009 Wijnhoeve Elanova gevestigd. Een jaar eerder zijn Rob Roth en José de Hoog, met hun twee dochters vanuit het westen naar de Achterhoek verhuisd en is zoetjes aan het idee ontstaan een wijngaard te beginnen. Het heeft letterlijk en figuurlijk heel wat voeten in de aarde gehad maar het resultaat mag er zijn. In het najaar van 2010 zijn de eerste druiven geoogst. Wijnhoeve Elanova is begin 2009 als lid toegetreden tot de Coöperatie van Achterhoekse Wijnbouwers.

Wijnhoeve Elanova is ontwikkeld op de voormalige veehouderij van de familie Maalderink. Tot 1992 hield de familie melkvee, fokstieren en varkens. Daarna is het land bebouwd geweest met aardappelen en maïs. In 2007 is het bedrijf verkocht aan de fam. Roth.

Begin mei 2009 zijn er bijna 6000 stekken geplant en op 23 mei zijn de “eerste palen geslagen”. Vanwege de prachtige omgeving is bewust gekozen voor het gebruik van houten palen. Het betreft hier Engels kastanjehout. Er zijn zo’n 1500 palen gebruikt waarlangs ca. 50 km crapaldraad is gespannen om de druivenplanten in de juiste groei te geleiden.

Door vrijwel de hele wijngaard wordt guyot-snoei aangehouden waarbij per stok één scheut in een boog naar beneden wordt terug gebonden. Deze snoeiwijze geeft meer opbrengst omdat de meeste vruchtbare ogen behouden blijven.

Het dichtst bij de hoeve staan 450 stokken van het ras Cabernet Cortis. Cabernet Cortis is een hybride druivenras uit Duitsland, ontwikkeld in 1982. Dit rode wijnras is een kruising tussen Cabernet Sauvignon x Solaris.

Daarnaast staan 2500 stokken van het ras Johanniter.Johanniter is een in 1968 opnieuw gemaakt wit druivenras van de Riesling familie. De naam “Johanniter” werd ter ere van Dr. Johannes Zimmermann gegund. Hij was eens het hoofd van het wijnbouwinstituut in Freiburg. De gelijkenis met het moederras Riesling is onmiskenbaar.
Achterin staan 3000 stokken van het ras Solaris.De Solaris druif is gecreëerd in het druiveninstituut in Freiburg, Duitsland, door middel van het kruisen van Merzling die bestaat uit (Seyve-villard 5276 x (Riesling en Pinot Gris)) met Gm 6493 die bestaat uit (Saperavi Severnyi en Muscat Ottonel).

Deze mag niet niet missen in de wijnroute. Kijk hier voor meer informatie over Wijngaard Elanova in Vorden.

Wijngoed Kranenburg
In het oosten van Nederland in de gemeente Bronckhorst ligt “Wijngoed Kranenburg”. Niet ver van Vorden worden op milieuvriendelijke wijze druiven verbouwd.

Van half september tot half mei is Wijngoed Kranenburg zaterdags geopend van 14:00 tot 16:00 uur. In deze periode is er elke zaterdag om 15:30 uur een rondleiding met proeverij.

Vanaf half mei tot half september is Wijngoed Kranenburg op donderdag en zaterdag open van 14:00 tot 17:00 uur. De koffie staat klaar. Je kunt de wijngaard bezoeken, wijn kopen en om 15:30 is er een rondleiding met proeverij van 4 Achterhoekse landwijnen.

Deze mag niet missen in de wijnroute. Klik hier voor meer informatie over Wijngoed Kranenburg.

Arrangement Wijntour

13.00 uur ontvangst Free-wheel, Netwerkweg 7 te Vorden
13.15 uur uitleg DAF 33 en instructie Daf rijden
13.30 uur Vertrek met 40 km route langs o.a kasteel Vorden, Molen in Linde, restaurant en klimbos De Heikamp in Ruurlo
15.00 uur Aaankomst Wijnboerderij Kranenburg rondleiding
16.00 uur Vervolg Route
16.30 uur Einde arrangement

Prijs € 140,- Daf max 4 personen
Rondleiding en wijnproeven € 7,50-€ 12,50 p.p.